петък, 20 юни 2014 г.

Нашите полезни съвети - лепила

Привет, приятели!

Днес е време за полезни съвети от нас и аз избрах една много важна тема, като
за начало. Ще си говорим за лепила и лепящи средства. Това, което ще ви разкажа днес е моя личен опит, натрупан с годините. Разбира се, ако вие сте открили нещо по-добро или пък искате да споделите мнение и опит тук е мястото да го направите. Идеята на тези съвети е да са полезни на всички, така че ще са радвам да споделите и вие вашия опит.

Сега по същество - има много различни видове лепящи средства, но много е важно да изберем правилното и подходящи лепило за всяка ситуация, тъй като това е основата на нашия проект и ако не е достатъчно добро - тя ще се разлепи. Първо нека от сега да изясним едно нещо - няма такова нещо като универсално лепило в скрапбукинга, тъй като ползваме много различни материали и това, което е подходящо за дени, изобщо не хваща други. Основното лепило, което ще ползвате, разбира се е за хартия. аз ви препоръчвам то да тип С200. Това са течните лепила за хартия, които обикновено са бели, но изсъхват прозрачни. В последно време аз ползвам две такива, които съм установила, че са наистина много добри. Едното от тях е Универсалното хоби лепило на Pentart . Имайте предвид, обаче, че лепилото на Пентарт е една идея по-течно и съответно трябва да внимавате повече с него, за да не намокрите прекалено по-тънките хартии и те да се набръчкат. С тях лепя освен картони и панделка и дребни елементи като копчета. Отново трябва да имате предвид, че лепилото попива в панделката и ще се образуват петна. Много добре с тези лепила се захващат дребни елементи като перлички и камъчета, защото накрайниците им са много фини и могат да се нанасят на много малки точки. Предимство на лепилото на Пентарт е, че го има и в разфасовка с тънък накрайник и в бурканче. Аз имам и двете, защото от бурканчето с четка ми е много лесно да покрия големи повърхности като основите на скрапбук странички.

Не ви препоръчвам двойната лепка и ролерите, просто защото те не са достатъчно стабилни за едни такъв голям проект, каквито са скрапбук проектите. Те са подходящи само, когато лепите тънка хартия за хартия, защото не мокрях хартията и не я издуват. Двойната лепка става и за панделка, то трябва да експериментирате, защото не винаги е качествена и може да не захване.

Горещо ви препоръчвам да си вземете силиконов пистолет, ако нямате вече такъв. Това е наистина универсално лепило за всичко. С него лепя копчета, канапчета, дантели, панделки, елементи от бирен картон, метални висулки, розички - изобщо всичко! Разбира се, трябва да имате предвид, че силиконът не е подходящ за големи повърхности и такива, които са твърде малки. Трябва да сте изключително внимателни, защото температурата на силикона е огромна и лесно може да се изгорите.

Накрая, но определено не по важност се нареждат дунапренените или обемните лепки. Те са идеални за придаване на обем на елементите на страничката ви. Аз обичам да имам както лента, така и нарязани квадратчета, защото те са много удобни. Когато режете лентата винаги си почиствайте след това ножицата със спирт или мокра кърпичка, за да не остане лепило по ножовете. Ако се притеснявате, че ще си съсипете ножицата, може да си вземете ножица с тефлоново покритие. То е незалепващо и с нея с лекота ще режете лентата.

Това бяха нашите полезни съвети за днес. Очаквайте още съвети другия петък.
Гуш
Ем

5 коментара:

  1. Определено тази информация беше изключително полезна за мен. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ползвам същите лепила, силикона ми е фаворит! А двойно залепящо препоръчвам 3М, най-хубаво залепя и картон.

    ОтговорИзтриване
  3. Ползвам и течно и сухо лепило.От двойно залепящото не винаги съм доволна.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, можете ли да ми препоръчате какво лепило да ползвам за хартия, защото съм начинаеща в скрапбукинга, а с лепилото на пентарт успях да си огъна страницата от готовият албум на идеа хоби. Много ще съм ви блгодарна за съвет.
    Поздрави, Пав :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много блягодаря за изключително полезната информация за начинаещите като мен в този вид изкуство.

    ОтговорИзтриване