четвъртък, 15 юли 2010 г.

Предизвикателство: Викторианско

Реших да ви предизвикам този път с епоха! Епоха, която ужасно харесвам и затова тази седмица ще ви помоля да ни покажете картички или проекти на тема Викторианско. Ще приемем всичко, което носи духа и усещането на тази епоха.

И за да не ви затруднявам много ще ви разкажа малко повече за нея.

Викторианската ера се свързва с периода, в който е управлявала кралица Виктория във Великобритания - 1837 - 1901. Този период е свързан с възход и подем на изкуството, икономиката и цялото общество.

Това е времето, в което социалното общество е диктувало кое е модерно, а именно посещение на театри, изкуство, музика, драма и опера. В архитектурата пък през този период властва неоготическия стил. Популярността му бързо нараства в началото на 19-ти век, когато все по-сериозни и образовани почитатели на нео-Готическите стилове се стремят към възраждане на средновековните форми, за разлика от класическите стилове, преобладаващи по това време.



В изкуството Викторианската епоха е свързана с еклектично възраждане и интерпретация на класически стилове, както и внасянето на чужди културни стилове от Азия и Средния изток най-вече в мебелите и интериорното обзавеждане. Вътрешното обзавеждане е характерно с орнаментите си, драпериите си и дамаските. Известни са и Викторианските тапети, с техните изискани флорални мотиви с основни цветове като червено, синьо и жълто и насложени върху тях по-пастелни цветове като кремаво и бежево. Те се допълват и с Готически мотиви със стилизирани листа и флорални заврънтулки.



В модата, Викторианската епоха се свързва с официалните дрехи на мъжете и претруфените рокли на жените. Облеклото покривало цялото тяло и дори поглед към глезена е било скандално. Дантелите били много модерни през това време.



Надявам се това предизвикателство да предизвика у вас интересни асоциации и да ни покажете как вие виждате епохата.

Пускайте линковете си до другата сряда, до края на деня. Наградата ще бъде дадена на избрана от нас четирите (Светла, Ем, Рали и Гери)картичка или проект. Могат да участват само нови картички или проекти – такива, които не са публикувани вече на вашите блогове. Критериите за оценяване са следните:

• До колко се доближава и отговаря на идеята и темата на предизвикателството
• Цветово съчетание – усет за съчетание на цветовете
• Съчетаване на елементите
• Оригиналност на проекта
• Прецизност

МОЛЯ ВИ, ПУСКАЙТЕ СНИМКИ, НА КОИТО СИ ЛИЧИ КАКВО Е СНИМАНО. Разбираме, че не всеки има добър фотоапарат, но поне трябва да се вижда самата картичка. Тя може да е прелестна, но ако снимката е много лоша, няма да можем да я оценим подобаващо.

Наградата са тези уникални панделки на Laura Ashley:





Ето малко вдъхновение от нас:

Рали:



Ем:





Светла:



Гери:



Приятно майсторене,

Рали

1 коментар: