четвъртък, 13 януари 2011 г.

Предизвикателство Котки

Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.

В Египет котките били тачени като ценни членове на семейството, за които е трябвало да се полагат много грижи. Когато една котка умирала, собствениците й си обръсвали веждите в знак на траур и отнасяли животното в Бубастис (градът на богинята Бастет), където го балсамирали и запазвали. За убийството на котка наказанието било смърт.
През вековете, котките традиционно се смятали за по-близки и привързани към жените. Във всекидневието жената била по-близко до домашното огнище и можела да оцени независимостта, както и покорността на котката, а в религиозните обряди, котката била символ на женствеността и майчинството.

В дохристиянската епоха, в много култури присъствал образа на богинята-майка – източник на плодородие и изобилие, пазителка на раждането и свързана с лунния цикъл. Тези богини: Бастет при египтяните, Артемида при гърците, Диана при римляните, Фрея при скандинавците – се изобразявали във вид на котки или в краен случай образът им бил по някакъв начин свързан с образа на изящното животно.

Постепенното изместване на езическите богове и разпространението на християнството променили негативно отношението към котката, която започнала да се счита за демон, слуга на дявола и спътник на вещици. По времето на цялото Средновековие и в началото на Ренесанса, котките и особено черните ставали жертва на ужасни гонения – от началото на XIII век до средата на XVII.

Съществувало поверие, че вещиците извършвали ритуалите си на гърба на огромни котки и всяка жена, която държала котки, рискувала да бъде изгорена на клада като вещица. Често жертви ставали бедните и възрастни жени, които без да обръщат внимание на нищетата си, с любов се грижили за своите домашни любимци.
Някои историци предполагат, че именно гоненията спрямо котките довели до бум на чумните заболявания (Черната смърт, с което зловещо название била позната бубонната чума).

Според някои митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия.
Днес някои хора продължават да смятат, че черните котки носят нещастие, или че е лош късмет ако черна котка ти мине път. Други пък са на противоположното мнение – смятат че черните котки носят късмет.

Събрах тази кратка история на котките, за да ви вдъхнови за предизвикателството тази седмица. Както сами виждате котката е животно с много лица. Според едни е богиня-майка, пазителка на дома, а според други - е демон, носещ нещастие и разрушение. Аз лично вярвам, че котките носят благоденствие и хармония на дома и всички живеещи в него. Дълги години съм живяла с котки около себе си и от опит знам, че тези животни могат да извлекат негативната енергия и болката и да оставят само топлина и спокойствие.

Не зависимо дали имате котка или не, дали вярвате на тези легенди, или просто сте любител на малките мъркащи създания, това предизвикателство е за вас! Направете картичка с котка. Може да е малко коте, мила домашна котка, а може да е и със стилизиран модел на котка. Няма значение кое лице на котките ще изберете и под каква форма ще ги представите. Стига да има котка, за да участвате в предизвикателството.

Както обикновено, пускайте линковете си до другата сряда, до края на деня. Наградата ще бъде дадена на избрана от нас четирите (Светла, Ем, Рали и Гери) картичка или проект. Могат да участват само нови картички и проекти – такива, които не са публикувани вече на вашите блогове. Критериите за оценяване са следните:

• До колко се доближава и отговаря на идеята и темата на предизвикателството
• Цветово съчетание – усет за съчетание на цветовете
• Съчетаване на елементите
• Оригиналност на проекта
• Прецизност

Наградата за победителя са тези прекрасни дизайнерски хартии:Ето и вдъхновение от нас:

Ем:Гери:

Рали:Пожелавам на всички успех!
И един пррррррекрасен ден!
Ем

5 коментара:

 1. Ем,страхотно предизвикателство...както винаги се страшно оригинални елшички.Браво.Нямам търпение да видя творбите по тази тема,при все,че обожавам котките. :о)

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересна тема. Харесвам котките и суеверията и вярванията, свързани с тях. С удоволствие бих се включила!
  =]

  ОтговорИзтриване
 3. Ууу как ме нацелвате, новичките ми печатчета са с котета.. Дано си открадна време и успея да спретна нещичко :) Усмивки и вдъхновение :)

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте, дами. Страхотно предизвикателство :-) Току що попаднах на чудесен сайт с дигитални картинки, и това е линка към галерията с котки http://www.supercoloring.com/pages/category/mammals/cats/
  Който иска може да се възползва :-) Желая Ви чудесен, вдъхновяващ и ползотворен ден

  ОтговорИзтриване
 5. Чудесна тема!Публикувах и аз моята картичка. Дано се разбира, че е тип хармоника.Постарах се да я снимам от всички страни за да се види и 3д главата. Тъй като името не ми излезе, казвам се Марта.Успех:)

  ОтговорИзтриване