петък, 10 октомври 2014 г.

Нашите полезни съвети - пънч фото ъгъл

Привет!
Днес ще ви покажа едни много полезни пънчове - така наречените фото ъгли. Това са ъглови пънчове, които правят два успоредни среза на ъгъла на картончето ви. На пръв поглед изглеждат неупотребяеми, но в действителност тяхната функция е да служат за закрепване на снимка. от там и името фото ъгли. Фото ъглите са много полезно средство при направата на скрапбук албуми. Много често ние правим албуми за подарък и тогава е много удобно, ако човека знае къде точно трябва да постави снимките си.  И именно тук идват фото ъглите. С тях правите рамка, която да показва къде човек може да сложи снимка. 

Как се ползват фото ъглите? 
Голямо приемущество на този тип пънчове е, че се ползват изключително лесно. Просто нагласяте ъгълът на картончето ви да съвпадне с двете крилца на пънча и режете. 




След като изрежете и четирите ъгъла е време да залепите вашата рамка за албума си. Има два варианта за това как да сложите лепилото и те ще ви дадат две различни възможности за закрепване на снимката в последствие. Може да сложите лепило на цялата рамка, оставяйки само лентичката между двата среза без лепило. Така снимката ще може да се закрепва като се промуши през единия срез и излезе през другия. 




Втория вариант е да сложите съвсем малко лепило на самото връхче на ъгъла. Естествено отново оставяте среза без лепило, а намазвате добре цялата останала повърхност. Така ще може да сложите снимката в един от двата среза, а ъгълчето й да се скрие под ъгълчето на рамката. 



За да може снимката ви да влиза добре трябва да предвидите 1 см рамка. Това значи, че за снимка 10х15 см. трябва да направите рамка с размер 11х16 см.

Готовата рамка може да закрепите директно на страничката на албума си или да направите така наречените photo mats. Това не е нещо сложно - просто подлагате още дени картон под рамката си и така рамката може да седи подвижна спрямо албума. Друго приемущество на photo mats, е че може да ползвате и задната страна и така ще може да се сложат две снимки. photo mats са идеални за запълване на джобчета из вашите албуми. 


Има няколко различни вида фото ъгли. Аз ще ви представя два - прав и заоблен. 

Правият е класическият фото ъгъл. Подходящ е за всякакви теми албуми.


Заобленият фото ъгъл създава ефект на заоблен ъгъл. Седи много елегантно, но не е подходящ в комбинация с много линеарни хартии, тъй като формите може леко да се бият.



Надявам се, че съм ви била полезна!
Гуш
Ем





2 коментара:

  1. Ем, благодаря ти информацията, определено ми е полезна и ще се възползвам от нея!
    Благодаря ти за вдъхновенията!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте бихте ли казали марката на пънча?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване