петък, 6 февруари 2015 г.

Нашите полезни съвети - апликатори за мастила

Привет!
Днешната тема са апликаторите за мастила. Ако ползвате мастила, сигурно знаете, че те не служат само за печатане, а с тях могат да се правят купища интересни и ефектни техники. Има голямо значение какви мастила ще ползвате, защото с различните мастила се постигат различни ефекти. Но освен това има и голямо значение какви апликатори ще ползвате, когато ги нанасяте. Има няколко основни типа апликатори за мастила, като в тази публикация ще се опитам да ви разкажа по малко за всеки едни вид, а също и кое за какво се ползва.

Да започнем с най-разпространения апликатор за мастила - уредът на Ranger.


Той е създаден специално за дистрес мастилата и представлява една дървена дръжка със сменяем тампон. Уредът идва с два тампона, като може допълнително да си купите още.

Самите тампони могат да се мият, но аз лично ви препоръчвам да ползвате различни тампони за различните мастила. Уредът е много удобен и с него много лесно се прави преливането, което е една от най-често използваните техники с дистрес мастила.


Но освен за дистрес, тези апликатори стават идеално за всякакъв вид мастила на водна основа, включително бои. Стига ви да имате едно уредче и може да го ползвате с всички водни мастила и бои, с които разполагате. Просто трябва да вземете повечко допълнителни тампони.

Вече има и нова версия на този уред с кръгла форма. То е същото като стария уред, просто по-малко и с кръгли тампони. Ще си кажете - това пък за какво ми е като си имам правоъгълното?! Ами разликата е в начина на нанасяне на мастилото. При правоъгълното мастилото може да остави следа от ръб, докато с кръглия апликатор няма такава опасност. С него много по-лесно се работи върху шаблони и ефектът на преливане е много по-добър, особено ако работите с бои.  Тези апликатори могат да се ползват и с тампони, предназначени за алкохолни мастила. Ще ги познаете веднага - те са много тънички и са направени то филц. Това е много важно, защото  в обикновените тампони мастилата попиват и не може да ги нанасяте. Тампоните от филц задържат мастилата на повърхността си и може да ги нанасяте лесно и съответно да правите най-различни техники. Следващи в редичката с апликатори са така наречените Sponge Daubers. Те представляват малки напръстничета с гъбичка накрая. Подходящи са за всякакъв вид водни мастила, но не работят добре с бои. При тях основен минус е че трябва да имате по едно за всеки цвят мастило, за да не зацапвате мастилата си.Подобни тампони има в най-различни форми и модели, макар не всички да са така удобни. Отново трябва да имате един тампон за всеки цвят и вид мастило.Дуг тип апликатори са гъбичките с дълга дъжка (или т.нар. тампон четки). Те са изключително подходящи за акрилни бои, тъй като бързо може да покриете голяма повърхност без да оставяте следи от четка. Много са удобни за работа, но не са подходящи за покриване на малки повърхности, тъй като не са така прецизни. 


Мастила може да се нанасят и с обикновени гъбички за грим. Триъгълните гъбички за фон дьо тен са идеални за целта. Голямото им предимство е, че те са много евтини и се намират лесно. Но имайте предвид, че с тях преливането на цветове не става така плавно, доста повече си цапате пръстите, а освен това самите тампони поемат повече мастило, от колкото специализираните такива. 
А ето и едно хитро клипче как да си направите сами такова апликаторче от тампон за грим и бутилка от вода.
Надявам се, че това ви е било ползно!
Приятно изкарване на уикенда!
Ем

5 коментара:

 1. Много полезно, забавно, вдъхновяващо!БЛАГОДАРЯ!!!!

  ОтговорИзтриване
 2. на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

  ОтговорИзтриване
 3. Ще напиша нещо интересно - Един добър човек би желал на бежанците днес /и въобще на всички хора/ да живеят добре и човешки /и да имат работа и мир в техните държави- и където и да се намират по света/, а не да измрат от вируси, атентати, в газовите камери и прочие /да не забравяме, че и българи в миналото са били бежанци- и че след 1989 година и много българи търсят препитание и оцеляване в чужди държави/. Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, удушаване, задушаване ,смях и т.н- с психично болни и т.н, смях и т.н- с заекващи хора и т.н, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, отегчение и т.н), изтезания, безразборен секс, неуважение и/или обиди и т.н - към родител/и и т.н, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н /включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически здрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н - които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...

  ОтговорИзтриване
 4. Чувал съм, че дума която на китайски език е име (мисля) и лично и фамилно име (за мъже -може би и на жени), а също е име (и/или част от име) на региони в Китай (а аз мисля е име и на една етническа група в Китай) на български език (а може би и на руски език- а може би - и на украински, полски и беларуски езици) означава една от най-вулгарните думи за пенис. Друга дума на български език (която също- означава една от най-вулгарните думи за пенис), а също на български език- първите три букви от тази дума (а (аз мисля) - и на всички славянски езици - с изключение на руския език) означава дума (която е пет буквена) която е най-вулгарната дума за блудница (мъж или жена - но самата дума на български език е в женски род) : а същата тази три буквена дума на български език (която също- означава една от най-вулгарните думи за пенис) - е първите три букви от най-вулгарните думи за пенис на (аз мисля) всички славянски езици от бивша Югославия- а същата тази три буквена дума на български език (за която (аз писах) досега, че- означава една от най-вулгарните думи за пенис) е първите три букви (или- последните три букви) от фамилно име- на мъже и жени (а също (аз мисля) е първите три букви от думи на руски, немски и френски езици) на руски, полски, украински, японски, немски и френски езици. А аз мисля че е най-добре във всеки език да се махнат най-вулгарните думи (и по-слабо вулгарните- като за секс; мъже и жени блудници; за гърди, задни части и т.н) и най-силно вулгарните - като за полови органи.

  ОтговорИзтриване
 5. I write from abroad

  And I think need : peace on Earth and good among people

  ОтговорИзтриване