неделя, 4 април 2010 г.

Великден идва! А с него и новото ни предизвикателство!

Великден е един от двата най-важни празници в Християнския календар и просто няма как да го подминем в тазседмичното предизвикателство.

Има много символи и образи, с които свързваме този прекрасен празник. От една страна това, разбира се е кръстът и всички по-дребни елементи от Християнската религия, свързани с Въскресението. От друга страна това са и добавените от покръстените езичници животинки, като зайчета, пиленца, патенца и какво ли още не.

Има много обичаи, свързани с Великден. Например, в някои страни яйцата се боядисват само в червено, в други, както е у нас – те са във всички възможни цветове и шарки. Католиците крият яйцата от децата, за да ги търсят и намерят. Естествено, това се приписва на Великденския заек, който е ключова фигура и даже си има цял музей - Музея на Великденските зайци в Мюнхен.

При нас традицията повелява рано сутрин на Велики четвъртък най-старата жена в семейството да боядиса яйцата, като първото трябва задължително да е яркочервено. Разбира се, много малко са семействата, които спазват тази традиция. Обикновено се събира цялото семейство и най-вече децата и всички заедно боядисват яйцата.

В каквото й да вярвате и както и да празнувате Великден, този празник има специално значение за всеки един от нас.

Затова предизвикателството на Двете елши тази седмица е свързано с Великден. Такъв какъвто вие го виждате и чувствате в сърцето ви! Една пълна кошница с яйца и ароматен козунак? Или див заек? Може би кръст и менче със светена вода? Или пък едно усмихнато детенце, което боядисва яйца? А може би е просто малко, но ценно време, прекарано с цялото семейство? Както и да виждате този празник, направете картичка, украса или нещо друго, което да носи в себе си духа на Великден и участвайте в нашето предизвикателство!

Срокът е до следващата Сряда до края на деня. Наградата ще бъде присъдена на избрана от журито (Ем, Рали и Гери). Критериите за оценяване са следните:

• До колко се доближава и отговаря на идеята и темата на предизвикателството
• Цветово съчетание – усет за съчетание на цветовете
• Съчетаване на елементите
• Оригиналност на проекта

А това е наградата!



И малко вдъхновение от нас трите:

Рали:



Ем:



Гери:



Честит празник от екипа на Двете елши!

Рали

Участници:

1. sharara
2. addii
3. Valentina
4. Valentina
5. Irena
6. Magi
7. suzi
8. suzi
9. danka
10. danka
11. skylife
12. tanya
13. Chiges
14. mimi
15. mimi
16. niili
17. Dimitriana S.
18. tanya
19. isaikova
20. danka
21. danka
22. Ивейн
23. Krissbal
24. mimi
25. mimi
26. mimi
27. mimi
28. Krissbal
29. anubhis

8 коментара:

  1. Прекрасни творения, отнася се и за трите ви.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна тема, както винаги, и много добре представена. Искренно се надявам този път да се включа. Великден е много голям празник за нашето семейство и всеки път боядисваме яйцата заедно!!! Ще се помъча да изразя моето виждане за този светъл празник :)

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, смятам че патока се е получил страхотен. Браво на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  4. всички сте страхотни, момичета! :-D

    ОтговорИзтриване
  5. Светли и благословени, здрави и мирни, весели и вкусни, много пъстри и красиви Великденски празници!


    Поздрави сърдечни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Последна Великденска еуфория! Както се казва - догодина пак! Нека не ни напуска пролетното настроение и творческото вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  7. Много се извинявам за грешният линк на номер 23.Не мога да го махна по никакъв начин.Компютъра блокира и е качил линк към предишно предизвикателство, в което съм участвала.
    Съжалявам много,надявам се да има начин да се премахне.

    ОтговорИзтриване
  8. Готово, всичко е наред, мерси, че ми каза,
    Рали

    ОтговорИзтриване