събота, 20 декември 2014 г.

Нашите полезни съвети - Хаш таговете

Привет!
Днес ще си поговорим за една тема доста в стани от скапбукинга. Ще ви обясня малко повече за хаш таговете. Сигурно сте забелязали, че на последък все по-често срещате думи, пред които е сложен знака #. Именно това са хаш таговете. Това са буквално линкове, които вие може да слагате в коментари и публикации, за да ги организирате в групи. Когато се кликне на едни хаш таг той ще ви отвори всички публикации, които го съдържат. С хаш тагове може и да се търси. Записвате в търсачката на Фб тагът, който ви интересува и всички постове с този таг ще ви излязат. Трябва да имате педвит, че всички права за виждане, които важат във Фб постовете важат и за хаш таговете. Тоест, ако публикувате нещо, което да се вижда само от приятели, то няма да излиза, когато някой непознат търси същия хаш таг.





Ще си попитате защо седя да ви обяснявам всичко това точно тук? Ами причината е много проста - ще започнем да ползваме хаш тагове в групата, за да организираме и групираме темите, така че всичко да е по-лесно достъпно и удобно. Винаги много ме е мъчило това, че информацията в групата малко или много се губи, защото не е достъпна. Много мислих за това как да откриваме всичко, което ни трябва, когато ни трябва. Защото ако сега имам нужда от вдъхновения и започна да овя из групата за такива ще си търся цял ден. Мислех си да започнем да водим документи, но това отново не е решение, защото пак няма да доведе до ред в една голяма част от публикациите. И тогава ми хрумна, че може да ползваме хаш таговете!
Как ще стане това? Оригинално хаш таговете са били измислени, за да се систематизират публикации, но ако не се използват правилно може да настъпи хаос. Да кажем, че искате да търсите всички постове свързани с кученца. Ще напишете #dog в търсачката и ще ви излезе един безкраен списък от тагнати постове. Това е така, защото абсолютно всеки потребител на Фб не зависимо от държавата и дали ви е приятел или не, стига да е писал #dog в поста си и поста да е публичен ще се покаже при едно търсене. Още повече, че дои един хаш таг да не съществува до момента не е гарантирано, че той ще остане уникален и в един момент ще се напълни с безсмислени неща, които понякога дои нямат общо с темата. Тогава как да се отделят нещата, които ние искаме от всички останали? Ами много просто трябва да се сложи един уникален код в таговете. Нещо като сигнатура на групата. Така ще си знаем, че тези тагове са само за нашата група и чужди няма да се смесват с тях. Нашият код ще е КСБГ, което е абривиатурата на групата и ще го слагаме в началото на тага. Тоест ако искаме да сложим таг "вдъхновения", той ще изглежда ето така #КСБГвдъхновения.

И така какво ще правим за напред - когато публикуваме нещо в групата ще слагаме подходящ за него таг. По-долу съм изброила няколко популярни тага, но спокойно може да пишеше и нови такива. Документ с всички тагове ще седи в групата, за да може да се ориентирате по-лесно в началото, а и по-натам пи търсенето. Ако тагът не съществува в този документ, то след като го създадете влизате и го записвате в документа. Така да кажем пускате снимка на ваш проект и слагате таг #КСБГнашитетворения. Един пост може да има няколко тага. Например ако питате да някое лепило постът ви ще има таг #КСБГвъпроси, но може да сложите и таг #КСБГлепила. Така, когато някои иска да види всички постове с въпроси ще попадне и на този, а ако човек търси конкретно теми за лепила тази тема отново ще излезе. Много е простичко, нали? А ще видите колко подредено и хубавичко ще стане, когато всичко се систематизира така.

Ще очаквам вашите коментари и мнения!

Гуш
Ем


Списък с хаш таговете в групата
#КСБГвдъхновения - ако намерите нещо вдъхновяващо и го споделите, това е тагът, който тябва да сложите
#КСБГвъпроси - всички въпроси ще имат този таг
#КСБГтехники - ако попаднете на интересна и полезна техника, това е тагът, който тябва да сложите
#КСБГнашитетворения - този таг слагате, когато споделяте ваши творения
#КСБГуроци - ако напишете или попаднете на полезно уроче ето това е тагът, който трябва да сложите
#КСБГполезниклипчета - този таг е за всички полезни клипчета, които споделяте
#КСБГработилнички - това е тагчето за работилничките

4 коментара:

  1. Интересно ...и полезно! Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Намирам го за много полезно и се надявам да се получи наистина лесно за търсене :).
    Благодаря за урочето Ем !

    ОтговорИзтриване
  3. На мен ми се струва ,че идеята е страхотна .Ем , как се сещаш за такива неща ...страхотна си !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ади аз съм като братята в оная приказка за Неволята - седя, чакам, чакам и накрая го измислям как да го направя сама. А това много ме мъчеше, защото има страхотни урочета, техники, вдъхновения и какво ли още не което споделяме по тези групи и то остава вовеки загубено. НА скоро пак ми се наложи нещо да търся - безнадеждна работа. А съм сигурна, че го бях видяла в някоя то групите... Та се надявам, че като вкараме тази система няма да има подобни проблеми!

      Гуш
      Ем

      Изтриване