вторник, 30 март 2010 г.

Предизвикателство Великденска кошничка

Ето че започна Великденската еуфория! Магазините се напълниха с жълти пиленца, шоколадови зайци, боички за яйца и купища разноцветни украси и не на последно място козунациииии... :)

Осланяйки се на вярата ми, че никой не може да остане безразличен към емоцията покрай този светъл празник, реших този път, както да Ви позатрудня, така и да ви провокирам с тазседмичното предизвикателство на Двете елши.

Но нека първо ви разкажа за Великденския заек:

Великденският заек е сравнително стар символ в християнската религия, но и днес той е запазил символиката и стойността си. Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания - и с луната и нейните цикли.

Съществува легенда, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек и, тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Легендата разказва, че великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я оставя или на точно определено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната сутрин.

Макар тук в България този палавник да не беше много известен, последните години Зайчето с кошничката започна да се превръща в неразривна част от украсата на дома и празничната ни трапеза.

А сега - ето я и вашата задачка тази седмица - да направите кошничка за лакомства! Използвайте какъвто модел пожелаете, направете я в какъвто цвят Ви се иска! А ние с нетърпение ще очакваме да ни показвате вашите красоти!

Вижте и идеи как можете да си направите кошнички на:

Майсторийки в сайта на Двете елши

Ето и малко вдъхновение от:

Гери:





Рали:



Ем:



Срокът е до следващата Сряда до края на деня. Наградата ще бъде присъдена на избрана от журито (Ем, Рали и Гери). Критериите за оценяване са следните:

• До колко се доближава и отговаря на идеята и темата на предизвикателството
• Цветово съчетание – усет за съчетание на цветовете
• Съчетаване на елементите
• Оригиналност на проекта

А това е наградата!



Много усмивки от мен,
Гери

Участници:

1. anubhis
2. addii
3. Valentina
4. Te4eto
5. Biliana
6. addii
7. vst_80
8. danka
9. Irena
10. Netty
11. danka
12. danka
13. arabela
14. Ivolina
15. Irena
16. addii
17. Chiges
18. Vanya
19. mimi
20. Clarisa
21. Greta
22. mimi
23. mimi
24. Milk
25. addii
26. Greta

2 коментара:

  1. Първо да кажа, че вашите кошнички са невероятно хубавки и много радват окото ми :)
    Надявам се да се представя подобаващо в това ваше предизвикателство :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са :)!
    Миналата година за първи път пробвах да правя кошнички и беше много забавно.

    ОтговорИзтриване