сряда, 25 юни 2014 г.

С четка и боичка с Рали: Щайгички с байцове

С тази публикация отваряме нова рубрика, която ще бъде публикувана всеки 25ти от месеца и ще включва техники и вдъхновение в света на декупажа, боите и много много други идеи за декорации на вашия дом.

Този 25ти ще ви покажа цветни щайгички, които можете да използвате вкъщи за саксийките с подправките или да си държите полезни нещица.


Най-първоначално щайгите се подготвят добре с помощта на шкурка и се изшкуряват всички стърчащи мъхчета на дървото или неравности, които има. С помощта на груба четка махнете всякакъв прах, останал от шкуренето. Можете да използвате и парцалче със спирт или вода.

Нанесете байцовете / лазури с помощта на плоска четка със синтетичен косъм. Внимавайте, те са много много течни и ако напоите прекалено много четката можете да окапете всичко наоколо и да си опропастите труда.



След като минете всички пречки на щайгичката с цветните байцове и не забравяте да боядисате и задната част на щайгичката отдолу с байцове или акрилна боя, преминете на дъното на щайгичката. В случая аз съм я напукала с еднофазен напукващ медиум. Техниката е много лесна, но изключително ефектна.

Слагам плътен слой тъмно кафява акрилна боя мат. След като изсъхне, полагам слой от напукващия медиум (има значение в каква посока нанасяте медиума за това в каква посока ще са ви основните пукнатини). След като изсъхне бързо и без много да повтаряме (защото реакцията на напукване е много бърза и ще развалим ефекта) нанасяме светлата боя - в случая цвят слонова кост. Оставяме хубаво на изсъхне и да се напука.



Декупажът правим като сме изрязали или накъсали елемент (в случая от салфетка). Слагаме малко от декупажното лепило там където ще ни е елемента, поставяме внимателно елемента, притискаме нежно с пръсти и после отново с лепило и с помощта на четка със синтетичен косъм започваме да мажем елемента, да го вграждаме отвътре навън в твърди движения, за да изгоним всякакви неравности и въздух.

Най накрая трябва да лакирате цялата щайгичка. Ако ще е за вътрешна употреба можете да ползвате лак на водна основа мат или гланц, но ако ще има досег с вода или ще я държите навън е добре да я лакирате с лак на солвентна основа.

Надявам се да изпробвате техниката и до следващия път,
Ваша бояджийка,
Рали

Няма коментари:

Публикуване на коментар