петък, 18 юли 2014 г.

Нашите полезни съвети - Трикове при работа с машина за изрязване и релеф.

Привет, приятели!
Днес ще ви споделя няколко трика при работата с машина за рязане и релеф. Знам, че една голяма част от вас срещат редица проблеми при ползването на машината и тази тема е коментирана на разни места и от разни хора. Аз реших да обединя на едно място всички полезни съвети, които са свързани с машината, просто за да е по-лесно. Надявам се, че тази публикация ще ви е полезна и ще намерите нещо ново тук.

Свети свързани с машината Биг Шот:
  • Когато си купувате машина, независимо от марката, трябва да имате предвид, че плочите й са консуматив, които ще сменяте на определен период от време. Моят съвет е да си вземете един допълнителен комплект резервни плочи. Така, ако спешно ви се наложи да сменяте плоча ще имате под ръка. 
  • Друг полезен съвет свързан с плочите за рязане е да си определите една, която винаги ще слагате върху остриетата. Тя още с първото ползване ще се нареже, а с времето ще се изкриви и деформира. Но долната ви плоча ще се запази. Така, когато се наложи да смените плоча, ще замените само тази, която е нарязана. Освен това, ако и двете плочи са ви нарязани, е възможно да остават бразди по изрязания ви елемент от лицевата му страна.
  •  Хубаво е винаги да слагате остриетата нагоре, тоест да гледат към вала, а не към мултиплатформата. Там има повече налягане, съответно формичките ви ще се режат една идея по-лесно. Но освен това плочата, която седи точно под вала се деформира най-много, другата остава почти гладка. За това, ако завъртите сандвича наопаки и остриетата гледат към мултиплатформата долната ви подложка ще се нареже, а горната ще се изкриви. Така много по-бързо ще си захабите плочите и когато се наложи да ги смените ще трябва да смените и двете. 
  • Както казах едната ви плоча ще се нареже и ще се огъне. За да намалите това може да обръщате плочата при рязането. така валовете на машината ще я изправят до някаква степен.
  • Не се изкушавайте да търсите "заместител" на режещите плочи. Знам, че на пръв поглед изглеждат като две парчета плексиглас каквито могат да се намерят на всякъде, но реално те са специални и са със специфична дебелина и плътност. Ако ползвате други плочи рискувате да си повредите машината или да не постигнете желаните резултати.
Съвети при рязане на детайлни щанци:
  • Голяма част от фирмите днес създават щанци, които режат много детайлни и фини изображения. Те обаче, могат да представляват голям проблем за нас крафтърките, тъй като може да не се режат до край или да са трудни за изваждане от щанцата. Ако щанцата не реже добре може да пробвате да я завъртате под ъгъл, когато я минавате през машината. Както ви казах с времето плочите си се износват и се огъват, за това напрежението не се разпределя равномерно по повърхността на режещата плоча. Така на един места има повече напрежение, а на други по-малко. Когато въртите шаблона в различни посоки това оптимизира рязането. 
  • Ако шаблоните ви са започнали да режат по-зле, това не значи, че са се изхабили. Причините може да са различни, но може би е време да си смените подложките за рязане. Издрасканите и деформирани плочи правят рязането по-трудно. 
  • Един много добър съвет е това, което Течето беше обяснила преди време, а именно да сложите гумен лист, които да избутва формичката от щанцата. Непременно се тобийте да прочетете подробните й обяснения как да то направите. Това по никакъв начин няма да намали режещата способност на шаблона ви, но ще направи изваждането на формичката изключително лесно. Забелязала съм, че напоследък част от фирмите директно слагат такава "подплата" на щанците си или пък дават гумен лист, които да се сложи преди първото рязане.
  • Един друг трик за лесно изваждане на изрязания елемент е да сложите восъчен лист под картона. Восъчният лист освен, че ще направи ваденето много лесно, ще изчисти и смаже острието на щанцата, което е много полезно за нея. 
  • Ако щанцата ви не реже до край, това може да се дължи на недостатъчно напрежение. Сигурно сте чували как се "подлагат" разни картончета, за да стане по-дебел сандвича. Аз лично ви препоръчвам да инвестирате в две специални подложки, които предлагат Сизикс, а именно - Solo Shim и Solo Wafer-Thin Die Adapter. Те се слагат върху мултиплатформата и имат за цел да направят режещия сандвич по-дебел, съответно рязането да става по-лесно и по-качествено. 
  • Ако имате щанци от типа Movers and Shapers, задължително ви трябва Base Tray, за да може те да се срежат самостоятелно. 
Съвети при правенето на релеф:
  • Освен да режат, една част от шаблоните правят и релеф. За да се постигне това ви трябват две допълнителни подложки - Silicone Rubber и Impressions Pad. След като изрежете формичката, без да я вадите от щанцата я преместете на таб едно, като под нея сложите една режеща плоча, а след това я покриете с Silicone Rubber и отгоре с Impressions Pad. Така ще получите дълбок и красив релеф. 
  • Горното важи за всички формички за рязане и релеф, освен тези на Сизикс. Техните формички за рязане и релеф са доста по-различни от класическите и представляват малка папчица, която едновременно реже и прави релеф. За тях няма нужда да ползвате тези подложки. Трябват ви само двете режещи подложки, които се слагат на таб 1, а между тях се слага малката папчица с картончето в нея. 
  • Сигурно сте забелязали, че има папки за релеф, които правят наистина дълбок релеф и понякога това може да доведе до сцепване на хартията. За да избегнете това има два трика - може да слагате по 2-3 картончета едновременно в папката. Така релефът ще стане по-плитък, но пък няма да ви се нацепи картона. Друг трик е да направите сандвича по-тънък. Ако да кажем правите тези папки на там 1, преместете ги на таб 0. 
За повече информация за Биг Шота и различните му подложки, непременно се отбийте в Картишока, където shMe е написала една страхотна статия по темата.

Това беше всичко от мен за днес. Ако се сетя за още нещо ще допълвам в бъдеще тази публикация ;)

Приятно майсторене
Ем

4 коментара:

  1. Много полезна статия за начинаещи крафтъри. Благодаря ви! Само едно малка питанка - откъде може да се закупи такъв восъчен лист.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Восъчна хартия имаше в На Борсата: http://naborsata.com/shop/view/346/1/Hartii_i_kartoni/Vosachni_hartii.html, но в момента е изчерпана.
      От типа на восъчната хартия е всъщност и обикновената хартия за печене, а тя се намира във всеки по-голям супер маркет :) По-голямата част от хартиите за печене са покрити със силиконово покритие, което пак върши работа при изваждането на изрязаната формичка. Има и такива, които се водят с еко покритие, това всъщност е восъчно покритие ;)

      Гуш
      Ем

      Изтриване
  2. Много добър синтез на наистина действащи трикове.Бравос:) ххх

    ОтговорИзтриване
  3. Съветите, които ни давате са страхотни.Много се радвам, че ми пишете и се надявам и за на пред да е така.В крайна сметка е лесно да си купим някаква машина, но ако не знам как добре да я ползваме, то е напразна покупка.Някои правят доста дълбок релеф така, забелязала съм.Ще се радвам ако качите и малко снимки от които да придобием още по голяма представа.

    ОтговорИзтриване