петък, 4 юли 2014 г.

Представяме ви... напукващи дистрес боички и еднофазно кракле

От няколко години състаряващите техники са изключително на мода. Днес ще ви представя две групи продукти, с които можете да направите невероятни ефекти, на картон, на дърво и всякакви други повърхности.

Тези продукти в никакъв случай не са подходящи само и единствено за тези, които се занимават с декупаж. Напротив! Продуктите ще ви дадат възможност да направите красиви картички, да обработите по интересен начин вашите допълнителни дървени елементи или такива от бирен картон, да направите красиви фонове и т.н.

Ще започна с еднофазния напукващ медиум на PentArt. Както ви споделих и в темата за Цветните щайгички употребата на този продукт е изключително лесна, а ефектите, които можете да получите са страхотни!



Преди ви показах как да го ползвате на дървена повърхност, а сега ще ви покажа как да си направите невероятно ефектен фон за старинни тагове / картички.

Избирате си две контрастиращи акрилни бои. Работете с по-плътен картон (над 220 gsm), за да не ви се огъне основичката. Нанесете тъмната боя и изсушете със сешоар или уред за топъл ембосинг. Нанесете един слой от еднофазния медиум (има значение в каква посока нанасяте медиума за това къде ще бъдат основните пукнатини). Оставете да изсъхне и бързо нанесете светлата боя. Не повтаряйте много, защото ще развалите напукването. Така напукването на горния слой ще покаже в пукнатините долната боя.

После можете да печатате отгоре с мастило тип Archival.

Друг продукт, който можете да използвате за интересни напукващи ефекти са напукващите дистрес боички на Ranger. Те са много удобни, защото са еднофазни, т.е. достатъчно е нанасянето само на един слой.

Интересно е, че за разлика от другите напукващи продукти / краклета, тук след като се напука боята се показва самата тя в пукнатините. Т.е не както при еднофазния напукващ медиум на PentArt, където в пукнатините на горната боя се показва долната повърхност / акрилна боя.

Бурканчетата са малки и имат четка, която е прикрепена към капачката. За съжаление боичките са доста гъсти и това ги прави малко по-трудни за употреба от начинаещи, а и не са толкова пестеливи. Добре е, че можете да ги разреждате с вода, когато ви се посгъстят.

Има значение колко дебел слой нанасяте с четката за дебелината на пукнатините.
Има вече много цветове, които отговарят на цветовите нюанси на едноименните дистрес мастила. Хубавото е, че има и металически цветове, бяла - Picket fence / Дъсчена ограда, както и прозрачна - Rock candy. Последната върши същата работа като двуфазните краклета, само че е еднофазно и ви спестява усилия.

Отнема около 1 час - час и половина за напълно изсъхване на боята. Веднъж като почне да се пука и вече можете да позасилите процеса с помощта на сешоар / уред за топъл ембосинг, но е най-добре да се остави да изсъхне на спокойствие.

Ето и една идея за по-интересно използване на техниката.

Взимате един елемент от дърво в случая, но може да е и от бирен картон. Намазвате слой от бялата боичка Picket fence, като аз съм се старала да нанасям боята с различна дебелина, за да стане по-интересно.

След като напълно се напука, взимам тюркоазена акрилна боя и правя с нея водна баня (силно разредена боя) върху елемента. Попиваме със суха кърпичка.
После с тампон / четка с тампон нанасяме тъмно синя акрилна боя по краищата. Накрая завършвам с малко дистрес мастило - Gathered twigs / Събрани клони, за да стане малко по-старинно.

 



Надявам се да сме ви били полезни и не забравяйте да ни пишете в коментарите за мнение и въпроси по темата.

Рали

2 коментара: