сряда, 29 октомври 2014 г.

Нашите полезни съвети - как да си направим фини пукнатини

Привет!
Малко се забавих с този пост, но ето че съм готова да ви покажа един страхотен ефект за вашите проекти. В последно време старинният стил е много популярен и все повече проекти се състаряват нарочно, за да изглеждат "винтидж". Фините пукнатини са един интересен завършек на всеки проект, но са невъзможни за постигане с продуктите за хартия. Трябва да се правят комбинации между тях и ембосинг пудри или UTEE и дори тогава ефектът не е същия. За това пък може да ползвате напукващите медиуми предназначени за декупаж и по-специално тези за фини пукнатини. Ще си кажете - те стават само за стъкло и дърво, но не е така. Фините напукващи медиуми обикновено са в две части - едната е вид грунд, които изолира долната повърхност и я подготвя за втората фаза, която реално е напукващата. Те се ползват изключително лесно, но трябва да се въоражите с много търпение, защото втората фаза съхне буквално с дни (това беше и една то причините да се забавя толкова с този пост). Ето как става:

Пригответе си повърхността, която ще напуквате. Съветвам ви това все пак да е по-твърд картон, за да не се огъне от влагата. Аз директно ползвах бирен картон за основа. Направете всички печатания, осветявания и т.н., така че да е завършен вашия елемент. След това внимателно със суха четка нанесете от първата фаза. Не се притеснявайте, че тя седи млечно бяла. Това е напълно нормално, когато изсъхне ще стане безцветна.


След като се уверите, че първата фаза  е изсъхнала напълно (трябва да стане прозрачна и да спре да лепка), продължете с нанасянето на плътен слой от втората фаза. 


Тук идва голямото чакане, но резултатът си заслужава. Втората фаза ще изсъхне за около 1-2 часа и ще сатне гладка и твърда на пипане, но ще се напука хубаво след ден-два. Аз намазах свещника в петък, в понеделник още продължаваше да се донапуква. Накрая може да втриете антична паста, за да изпъкнат пукнатините. Аз сложих бяла, а по ръбчетата втрих сребърна вакс паста. И така получавате една уникална паяжина от фини пукнатини!


А ето и един полезен съвет от Рали, която е експерт в тази област:
Времето за съхнене на втората стъпка от финия напукващия медиум може да се засили с помощта на сешоар, но със студен въздух. След като почне напукващия процес, може и с топъл. А ако решите да лакирате, използвайте задължително лак на солвентна основа.

Надявам се, че това ви беше полезно и ви е вдъхновило да пробвате и вие да "напукате" проектите си ;)

Гуш
Ем



1 коментар: