петък, 9 януари 2015 г.

Нашите полезни съвети - създаване на списък от връзки

Привет!
Днешната тема е малко в страни от скрапбукинга, но мисля, че ще ви е полезна. Става дума за създаването на списък с връзки и работа с Inlinkz. Какво представлява това? Не може да не сте виждали списъци с връзки. Всяко предизвикателство или игра има такива. Тези списъци се правят много лесно посредством сайт-посредник - http://www.inlinkz.com/new/index.php. Това е специализиран сайт, който ви дава възможност да правите лесно и бързо такива списъци и да ги използвате в блога си. 
Как става това?
Първо трябва да отидете на http://www.inlinkz.com/new/index.php и да си направите потребителски профил. Това става много лесно. В центъра на сайта в голямо оранжево правоъгълниче има линк към формата за регистрация. Попълвате всички полета и акаунта ви вече е готов :) 
Влезте в акаунта си като въведете имейла и паролата си.



Сайтът ще ви отведе на началната страница. Тя е разделена на две части - в ляво са инструментите за създаване на списъци от връзки, а в дясно - инструментите за създаване на списъци от продукти (по-надолу ще ви обясня за тях).




Отиваме в ляво. Първото бутонче, ще ви отведе в така наречения dashboard - там може да разгледате всички списъци, които сте създали. Второто бутонче ще ви отведе във формата за създаване на нов списък. Следващите две бутончета ви дават възможност да правите корекции по списъците си. А последното бутонче е линк към подробно клипчета с инструкции. Да направим нов списък - кликваме на бутончето Create a new link-up и веднага се появява формата за нов списък.





Ще видите едно червено предупреждение, което ви обяснява, че вашия списък ще е само от текстови връзки без картинки. Какво значи това? Нали сте виждали как някои от списъците съдържат сами името на участника, което води към неговия блог? Това са само текстови линкове. Другите имат и малка картинка над името (която се избира от човека, оставящ линка). Това са разширените списъци, които са достъпни само с платен профил. Ако искате да си направите такъв профил кликнете на линка в червеното поле и той ще ви отведе до форма за разплащане. Ако ви стига и обикновен списък продължете надолу. Първо трябва да попълните полето Link-up name (displayed on dashboard) - това е името, което ще виждате, когато влезете в редактора на списъците в сайта. Хубаво е да е на английски. Следващото нещо, което трябва да попълните е Description (displayed on your blog) - това е името, което ще се показва в блога ви. За Unique name (used to search the link-up by it) може просто да копирате първото име. Следващата група ще задава периода, в който списъкът ще е отворен за добавяне. Задайте месец, ден и час.



След това следват различни неща, за попълване, които аз изобщо не пипам, а оставям на зададените по подразбиране. Те определят да кажем в колко колони да се разпределят линковете на участниците, как да бъдат подредени линковете, има опция да ви известяват на електронната поща, за всеки участник и т.н. 










Когато сте готови, просто натиснете бутончето "Create link-up". И вашето линки вече е готово. Сега само трябва да го сложите в поста в блога си. За целта ще видите, че системата ви е извела едно поле с код. Трябва да копирате целия код от това поленце.





Влезте в блога си и след като сте готови с останалата част от публикацията, ще постнете и копирания код от линкито. За да избегнете грешки, проблеми и т.н. важно е къде ще постнете вашето линки. Обикновено ние пишем постове в изчистен режим - виждаме само текста, картинките и клипчетата, които сме сложили. Но не виждаме кода, който форматира цялото нещо. За да го видим трябва да кликнем бутончето "HTML". Това ще ви отведе в друго прозорче, което ще ви покаже кода на публикацията ви. Не е нужно да разбирате кода, само трябва да знаете, че той е изграден на принципа на отварящата и затварящата скоба. Всичко което е между тези две скоби влиза в тялото на поста ви, останалото - не. За това идете най-долу в кода и намерите последните затварящи скоби. Ще ги познаете защото те винаги започват с </ В зависимост от форматирането, което сте сложили на публикацията може да има 4-5 такива наредени една след друга. Много е важно да постнете копирания код на линкито педи първата от тези затварящи скоби. Така тя ще попадне в тялото на вашия пост. Ако го постнете в изчистения изглед има вероятност блогър да не го познае като код и съответно да не добави работещо линки. Когато постнете в самия код, такава опасност няма. То вижда, че е изрично  в скобите на тялото и го разчита като код, а не просто като текст. И мака, че няма да се вижда, ако се върнете на изчистения изглед, когато публикувате поста, ще видите, че малкото синьо линки е долу и очаква нови записи. 





ето как може да създавате списъци от връзки във вашите публикации. Веднъж сложено линкито, вие няма нужда да влизате повече и да го преглеждате, поддържате и т.н. То самичко ще си направи всичко необходимо, ще създаде списъка, ще го покаже в поста в блога и докато е активно ще приема нови връзки. 

Както ви казах в самото начало освен създаване на списък с връзки за предизвикателства  Inlinkz предлагат и опция да си направим списъци с продукти. Това става като влезете в менюто на Project Manager. То се намира в дясната част на началния екран и е много подобно на менюто на линкито. Какво всъщност може да правите с него? Не може да не сте виждали така наечените списъци с използвани материали. Обикновено се слагат, за да може човек лесно да се ориентира какво е ползвал авторът за създаване на конкретния проект. Представляват малки снимчици на продукта и линк към магазин, където се предлага. Е, ако се чудите как се прави такова нещо, отговорът е с Project Manager. Там може да създавате за всеки дени свой проект група от връзки с използваните продукти. Няма да обяснявам подробно как става това, защото и без това тази публикация доста се проточи, но ако ви е интересно - пишете и ще направя една отделна публикация за това :)

Надявам се, че това ви е било полезно!
Пожелавам ви един прекрасен творчески уйкенд!
Гуш
Ем


Няма коментари:

Публикуване на коментар