четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Картичка за Хелоуин!

Скоро наближава един празник, който придобива все по-голяма популярност у нас - Хелоуин! аз самата с различни компании празнувам на 31-ви октомври вече 10 години. Винаги ми е било весело и интересно да измислям и сама да си правя какви ли не костюми, така че през годините съм била принцеса, вампир, вещица, фея, дявол и какво ли още не. За това не мога да отмина този празник без да му посветя една темичка поне. Дори да не го празнувате, има толкова интересни проекти, които могат да бъдат вдъхновени от Хелоуин, че няма как човек да сотане безразличен. Тази седмица вашето предизвикателство е да направите картичка вдъхновена от празника, било то страшна или комична, с тикви или пък със скелети, всичко което ви напомня за Хелоуин!

А като допълнително вдъхновение, ето и малко история на този празник, която съм сигурна, че малко хора знаят и мисля, че ще ви бъде интересно да научите, защо този празник се чества по така нетрадиционен начин.

Празникът Хелоуин има дълга и интересна история. Първите, които го празнуват, били келтите. Те отбелязвали Нова година на 31 октомври, тъй като тогава лятото свършвало официално и започвала зимата, която те свързвали със смъртта. Този празник наричали Самхейн. Келтите вярвали, че на този ден духовете на умрелите през отиващата си година отново се завръщат на Земята, за да се вселят в телата на живите. За да не позволят на призраците да се вселят в телата им, вечерта на 31 октомври хората загасяли огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличали се като вампири, боядисвали лицата си със сажди и с викове обикаляли по домовете на съседите си, за да изплашат излезлите от гробовете призраци. Освен това пред входната врата на къщите си оставяли храна, с която духовете да се нахранят и да не влизат в дома. Пред всяка врата се слагали и тикви издълбани като глави. Този обичай крие корените си в една стара легенда за крал на име Бра. Той бил смел и силен и защитавал доблестно Албион (наи-старото име на Англия) от враговете. Но веднъж по време на битка крал Бран бил тежко ранен от отровна стрела. Кралят заповядал на верните си войни да отсекат главата му и да я занесат в дома му. Те спазили молбата му, но главата, въпреки че била отделена от тялото не спряла да говори. Воините се завърнали и главата била погребана, но се смята, че до ден днешен, тя защитава Англия. Понеже главата на Бран става символ на защита в легендите, хората издълбават тикви със страшни лица, за да пазят домовете си от зли духове.

Както обикновено, пускайте линковете си до другата сряда, до края на деня. Наградата ще бъде дадена на избрана от нас четирите (Светла, Ем, Рали и Гери) картичка или проект. Могат да участват само нови картички и проекти – такива, които не са публикувани вече на вашите блогове. Критериите за оценяване са следните:

• До колко се доближава и отговаря на идеята и темата на предизвикателството
• Цветово съчетание – усет за съчетание на цветовете
• Съчетаване на елементите
• Оригиналност на проекта
• Прецизност

Наградата за победителя е едно блокче хартии Черна птица на Memory Box:



Ето малко вдъхновение от нас:

Ем:



Рали:






Светла:



Гери:



Усмихнати дни им много творческо вдъхновение!
Ем

1 коментар:

  1. Страхотно предизвикателство! Много се надявах да го пуснете,за да започна да правя картички за Хелоуин. Този празник наистина много ме вдъхновява! =))

    ОтговорИзтриване