четвъртък, 22 декември 2011 г.

Конкурс за Ръчно правени картички - ПОБЕДИТЕЛИ

Малки и пораснали деца от цялата страна отправиха своите коледни пожелания към изоставени деца

Над 500 деца и порастнали деца от цялата страна се включиха в инициатива на фондация „За Нашите Деца” и „Двете елши” за отправяне на коледно пожелание към малчугани от домове.

Основната идея е да се повиши ангажираността на децата от семейства към техни връстници в неравностойно положение. Деца от детски градини и училища изработиха картички с лично послание за дете от дом, за да покажат, че малчуганите в социалните институции не са анонимни и забравени. Всяко дете от домове за бебета и деца до седемгодишна възраст в София и Пловдив ще получи картичка с лично послание. Това ще е спомен за него и когато бъде преместено в друг дом или в семейство, ще има какво да вземе със себе си, защото много често децата от социалните институции не притежават нищо свое. От фондацията смятат, че още от ранна детска възраст трябва да се гради разбиране за солидарност, съпричастност и благотворителност. Децата няма как да дарят пари или вещи, но те могат да дарят на своите връстници в неравностойно положение, своето творчество и добрите си думи.

Най-често децата са пожелали на своите връстници „да намерят мама и татко, които да ги слушат”, както и да „вярват в мечтите си”. Една от най-въздействащите картички е изработена от петнайсетгодишно момче с множество увреждания от помощно училище в гр. Попово което е написало, че Дядо Коледа може да сбъдне всяко едно детско желание. Петгодишно момченце, което много е искало да се включи в инициативата, макар и да не може още да пише, е диктувало на по-голямата си сестра пожеланията си.

За да насърчат доброто и да зарадват най-активните творци на картички, ние, Рали и Ем от „Двете елши” избрахме победители в категории „Деца” и „Пораснали деца”, макар че всички картички заслужаваха да са победители! Толкова красиви картички и невероятно разтърсващи пожелания за Коледа не сме виждали накуп!

Първо място сред децата взе Надя Иванова от 159 Основно училище „Васил Левски”, а сред възрастните Галина Димитрова от град Козлодуй. Те получиха пълен комплект за направа на картички, така че през коледните празници ще имат възможност да зарадват роднини и приятели с техните произведения.

Надя Иванова



Галина Димитрова



В топ 5 сред децата „Двете елши” класираха Алекс от гр. София, Мартин Костадинов и Румяна Механджийска от 159 ОУ „Васил Левски”, Валентина Георгиева от детска градина „Слънце” в гр. Попово и Стефан Стефанов от помощно училище в град Попово.

Алекс



Мартин Костадинов



Румяна Механджийска



Валентина Георгиева



Стефан Стефанов



Сред възрастните бяха отличени три дами в топ 3 – Еси Панжилова, Мирослава Ракьовска и Ева Григорова.

Еси Панжилова



Ева Григорова



Мирослава Ракьовска







Благодарим на всички за това, че ни подкрепихте в тази прекрасна инициатива на Двете елши и Фондация за нашите деца.

2 коментара: