четвъртък, 23 декември 2010 г.

2 дни до Коледа


Дядо Коледа

Написахте ли писъмцата си до Дядо Коледа? А били ли сте послушни?

Може и да знаете историята на Дядо Коледа, но решихме да ви я разкажем.



Дядо Коледа, известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл и дядо Мраз, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло.



Интересно е, че някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай.



Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети - четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Той станал епископ много млад. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.



В началото на XVII век холандски преселници в Северна Америка основават колония - Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Те пренасят холандската традиция при честването на празника, и така от англоезичното Сайнт Николас и холандското Синтер Клаас се получава днешното Санта Клаус - Дядо Коледа в англоезичния свят.
Първата история, написана за дядо Коледа и неговите 8 елена е поемата “Посещение на Св. Никола” (A visit from St Nicholas) от теолога Клемънт Муур, публикувана на 23-ти декември 1823 година в нюйоркски вестник "Sentinel". В нея се описва как елфът впрегнал шейната с елените пускал коледните подаръци през комините. Интересен факт е, че самия Муур дълго време отрича авторството на поемата, страхувайки се, че това би подронило неговия авторитет пред академичното общество.

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.



Легенда или не, всички се надяваме Дядо Коледа да съществува и да ни донесе и тази година много здраве, щастие, любов и разбира се купища подаръци, така че почистете комините, сложете чорапчетата и го чакайте с нетърпение!

Весели празници,
Рали

Няма коментари:

Публикуване на коментар