четвъртък, 30 декември 2010 г.

Победителят в Предизвикателството ни Танцувай с мен

Макар и малко участия (които се надяваме да се дължат на усилено празнуване:), имаме безпорен победител в предизвикателството ни Танцувай с мен и това е:

Green-Eyed Girl с прекрасната малка балетистка, картичка, която ни впечатли с цялостното си усещане и цветова комбинация. Честито!



Моля те пиши ни с адреса и телефона ти на sales@2elshi-shop.com, за да знаем къде да изпратим наградката ти. Освен това, тъй-като Коледа мина, ако искаш да сменим наградката с друго албумче, пиши ни.

Топ 5 няма да има този път поради малкото участия.

Весели празници от целия ни екип,
Рали

Предизвикателство по рецепта

Здравейте симпатяги,

Ето, че 2010 вече почти се изтъркули и впоследния ден на тази година на мен се пада честта и удоволствието да поставя предизвикатчелството на Двете Елши тази седмица.

Този път ще Ви провокирам с една Картичко-рецепта, по която да "забъркате" вашите картички. ;)

Необходими съставки:

- 2 вида дизайнерска хартия.
- 1 панделка
- 1 надпис
- 3 вида декоративни елементи, количество от всеки един по желание на готвача.

За всеки случай тук ще отворя една голяяяма скоба за пояснение какво се подразбира като декоративни елементи, а това са всичко, с което украсявате картичките - цветенца, листенца, пеперудки, копчета, брадсове, камъчета, перлички, декоративни игли, лепенки, фигурки, перфорирани с пънч и всичко друго, за което се сетите.. Така че може да сложите на картичката си колкото искате броя декоративни елементи стига те да са само 3 вида т.е. можете да сложите 10 цветенца и не е задължително те да са еднакви, важното е, че са си цветя.

Както обикновено, пускайте линковете си до другата сряда, до края на деня. Наградата ще бъде дадена на избрана от нас четирите (Светла, Ем, Рали и Гери) картичка или проект. Могат да участват само нови картички и проекти – такива, които не са публикувани вече на вашите блогове. Критериите за оценяване са следните:

• До колко се доближава и отговаря на идеята и темата на предизвикателството
• Цветово съчетание – усет за съчетание на цветовете
• Съчетаване на елементите
• Оригиналност на проекта
• Прецизност

Наградата за победителя са тези прекрасни дизайнерски хартии:



Дано съм успяла да обясня добре, ако ли не, вдъхновенията, които сме подготвили за вас със сигурност ще Ви ориентират. :)

Гери:



Ем:



Рали:



Светла:





С пожелание за едно щуро посрещане на Новата Година и пенливо шампанско,
Гери

събота, 25 декември 2010 г.

Весела Коледа и Победителят!

Мили приятели,

от целия екип на Двете елши искаме да ви пожелаем

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!



От все сърце ви пожелаваме всичко най-хубаво през новата година - здраве, щастие, любов, късмет, само положителни емоции и хиляди поводи за усмивки!

Благодарим ви за подкрепата ви през изминалата година, за това, че бяхте с нас през първата ни тъй важна годинка, защото вие сте тези, които с красотата, която създавате ни вдъхновявате и ни давате сили да продължаваме напред!

И важната новина - победителят в томболата за Торбата на дядо Коледа е Красимира Пенкова, изтеглена с Random generator! Честито! Очаквай скоро изненада!





Пожелаваме ви невероятно, стоплящо душата изкарване на празниците и ни очаквайте през новата година с много изненади, нови продукти, идеи и какво ли още не,

Двете елши

петък, 24 декември 2010 г.

Обединена тема

Тук за по-лесно ще публикуваме линковете към статиите от месеца, за да се ориентирате по-добре какво се случва:

* Конкурсите на Двете елши
* Предизвикателство Танцувай с мен, зададено от Светла
* 2 дни до Коледа - Легендата за Дядо Коледа
* 3 дни до Коледа - Късметчета за Коледната баница
* Победителят в предизвикателството ни Картичка с ембосинг
* 4 дни до Коледа - Бъдни вечер
* 5 дни до Коледа - Коледна украса на компютрите
* 6 дни до Коледа - Коледна украса на прозорците
* 7 дни до Коледа - Коледните картички
* 8 дни до Коледа - Коледни орнаменти с мъниста
* 9 дни до Коледа - Коледните къщички
* 10 дни до Коледа - Растения свързани с Коледните празници с Гери
* 11 дни до Коледа - Как да подарим по интересен начин коледни сладки изкушения с Гери
* 12 дни до Коледа - Коледните песнички
* 13 дни до Коледа - Коледни украси от филц
* 14 дни до Коледа - Коледните свещи
* 15 дни до Коледа - Снежният човек
* 16 дни до Коледа - Коледните светлинки
* 17 дни до Коледа - Коледната маса
* 18 дни до Коледа - Коледните курабийки
* 19 дни до Коледа - Елхичките
* 20 дни до Коледа - Коледните венци
* 21 дни до Коледа - Коледните чорапчета
* 22 дни до Коледа - Как да добавим брокат към Коледните си играчки
* 23 дни до Коледа - Как да си направите играчки за елха от хартия
* 24 дни до Коледа - Идеи за опаковане на подаръци от Martha Stewart
* Торбата на дядо Коледа - как можете да спечелите голямата ни награда - Енциклопедията на Марта и още куп подаръци!

четвъртък, 23 декември 2010 г.

2 дни до Коледа


Дядо Коледа

Написахте ли писъмцата си до Дядо Коледа? А били ли сте послушни?

Може и да знаете историята на Дядо Коледа, но решихме да ви я разкажем.



Дядо Коледа, известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл и дядо Мраз, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло.



Интересно е, че някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай.



Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети - четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Той станал епископ много млад. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.



В началото на XVII век холандски преселници в Северна Америка основават колония - Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Те пренасят холандската традиция при честването на празника, и така от англоезичното Сайнт Николас и холандското Синтер Клаас се получава днешното Санта Клаус - Дядо Коледа в англоезичния свят.
Първата история, написана за дядо Коледа и неговите 8 елена е поемата “Посещение на Св. Никола” (A visit from St Nicholas) от теолога Клемънт Муур, публикувана на 23-ти декември 1823 година в нюйоркски вестник "Sentinel". В нея се описва как елфът впрегнал шейната с елените пускал коледните подаръци през комините. Интересен факт е, че самия Муур дълго време отрича авторството на поемата, страхувайки се, че това би подронило неговия авторитет пред академичното общество.

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.



Легенда или не, всички се надяваме Дядо Коледа да съществува и да ни донесе и тази година много здраве, щастие, любов и разбира се купища подаръци, така че почистете комините, сложете чорапчетата и го чакайте с нетърпение!

Весели празници,
Рали

3 дни до Коледа


Късметчета за Коледната баница

Традиция е на Бъдни вечер, та дори и на нова година да се хапва баница с късмети.
Аз всяка година се затруднявам с избора на късметчета и за да ви улесня ще съберем тук малко идеи:

През Новата година виж, от здраве ще цъфтиш!

Летвата високо таз година вдигаш, в службата стремглаво се издигаш.

В тото джакпота ще уцелиш и крупна сума ще спечелиш!

Детски песнички научи, бебе вкъщи посрещни!

Очаква те радост голяма - супер екскурзия за двама!

Цяла година ще те вали дъжд от всякакви пари!

Нека през Новата година много щастие за теб да има!

Бъди усмихнат и знай, подаръци през Новата година ще има безкрай!

Предстои за теб велик и жадуван звезден миг!

За сериозните занимания забрави, всеки ден ще е купон до зори!

На яхта догодина, ще посрешнеш Новата година!

Почести и слава, за теб съдбата е избрала!

Ще бъде Коледа красива, годината за теб - щастлива.

Щом клончето от дрян се падна, знай -
от здравето не ще избягаш, май!

Пътуване до тайнствена страна,
ще имаш през годината добра.

Внезапно, като гръм във ясен ден,
от любовта ще си сразен!

Със детски рев се уреди,
за щастие или беди!

Стегни багажа!С комплимент -
печелите апартамент!

Хазартът е във твойта кръв,
при тез игри ще бъдеш пръв!

Година, като пита с мед,
ще изобилстваш от късмет!

Бяла спретната къщурка
с две коли отпред
и красавец за притурка –
туй е твоят нов късмет!

А за теб ще е Веселие,
това ще е нормално ежедневие.
Ще се редят купон подир купон,
от теб се чака да им даваш тон.

Пада ти се ненадейно
много щастие семейно!

Година те чака красива, съдбовна,
ще бъдеш в плен на магия любовна!

Чесънче – скилидка тънка –
дяволи ще гони вънка,
а пък с люспица от леща
чака те любов гореща!


През тази година ти смело пристъпяй напред,
защото късмет ще те дебне навред!

Весели празници и да ви се паднат точно тези късметчета, които най-много желаете,
Рали

вторник, 21 декември 2010 г.

Конкурсите на Двете елши!

Мили приятели,

след като ви дадохме много идеи за украса на дома е време да ги приложим и да украсим дома си и да направим всички Коледни картички, с които ще зарадваме близките си хора.

Ние пък с обичайното ни любопитство искаме да споделите с всички нас Коледното си настроение. И за да ви зарадваме ще има и подаръци.

Конкурсите ще са в две категории:

Категория 1 - Коледна картичка - покажете ни най-хубавите картички, които сте измайсторили!

Категория 2 - Коледна украса - нека видим как сте превърнали дома си във вълшебна приказка!

Правилата са прости:

* направете картичка или украса
* снимайте я възможно най-представително
* качете я в специалния ни блог, посветен на конкурсите под публикацията, която се отнася до съответната категория
* стискайте палци!

Имате право да участвате с максимум 3 картички / украси във всяка категория.

Срокът за участие е до 31-ви Декември. От 1ви януари до 5ти януари вашите творби ще се оценят от хората, като допълнително ще пишем как ще стане това. На 6-ти ще научите имената на победителите. А наградите са много апетитни, но ще останат изненада! Никакво надничане в торбата с подаръците!

Пожелаваме ви много успех!
Рали и екипа на Двете елши

4 дни до Коледа


Традиции на бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството.

В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Дори самото название на Рождественската нощ — Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях, в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, кравите по-млечни, а прасетата - по-тлъсти.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия. Гозбите са постни. Приготовлението на празничната вечеря започва рано сутринта с умесването на традиционната питка. Тогава най-младите момичета носят „мълчана” вода, тоест не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. Вътре слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които са трябва да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома. От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват коледарите на следващия ден.

Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. По-рядко това го прави най-възрастната жена, защото като праправнучка на грешната Ева, тя се смята за нечиста. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабва. Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът. Вечерята започва с разчупването на празничната питка. Боговицата трябва да се разчупи от стопанинът на къщата. Първото парче винаги е за мъртвите (или Богородица), второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Всеки член на семейството трябва да си избере едно орехче и по него се гадае ще бъде ли здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува. На трапезата се седи дълго и никой не била да става. Ако на някой все пак му се наложи, той трябва да ходи приведен, като отрупано с плодове дърво. Накрая всички напускат трапезата заедно, за да узреят едновременно класовете и посрещат коледарите. Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят.

А ето и няколко полезни рецепти за трапезата на Бъдни вечер

Питка с късмети

Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, смесен с брашното, монета от 5 стотинки.

Приготвяне: В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и питката се пече в силна фурна

Яхния от стар фасул

Продукти: 2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, джоджен, сол и по желание 5-6 лютиви чушлета.

Приготвяне: Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушават се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в пръстени гювечета. Отгоре се разпределя запръжката. Върху нея се поставя по едно лютиво чушле и по едно резенче домат. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се сипва по 2-3 супени лъжици от водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна. Поднасят се топли.

Пълнени чушки със стар фасул

Продукти: 2 1/2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на вкус.

Приготвяне: Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.

Зелеви сарми

Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица.

Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Сарми с лозов лист

Продукти: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1/2 чаена чаша олио, 2-3 глави лук и 1 стрък праз, 1 лъжица доматено пюре, сол, сух магданоз и копър.

Приготвяне: Консервираните лозови листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките – размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Ошав

Продукти: 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар.

Приготвяне: Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

Варено жито

Продукти: 500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки.

Приготвяне: Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън докато омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.

Тиквеник

Продукти: 200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела.

Приготвяне: От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.


ОРЕХОВИ ЯДКИ ПО ТРАКИЙСКИ


Необходими продукти:
1 1/2 чаена чаша цели орехови ядки
2 яйца
захар на вкус

Приготовление: Разбийте яйцата със захарта. Смесете ореховите ядки с получената смес и разбъркайте добре. Сипете ги в намаслена тавичка.
Печете в умерена фурна, като от време на време разбърквате с дървена лъжица.

Когато яйчната смес полепне по орехите, извадете тавичката от фурната и оставете да изстине.









понеделник, 20 декември 2010 г.

Победителят в предизвикателството Картичка с ембосинг

Благодарим ви, че така присърце взехте и това предизвикателство и ни показахте тези великолепни картички. Трескавата подготовка на празниците обаче ни забави с оценяването на картичките, така че няма да се бавим, а веднага пристъпваме към обявяването на победителят, а това е:

Lidiya с прекрасната си картичка с Милтън! Моля те пиши ни на sales@2elshi-shop.com, за да се разберем къде да пратим наградата ти.



Ето и Топ 5 картички по реда на участие:

Maggi
Veni
Hristovica
Valchen
Merry Christmas!

Честито на всички,
Рали

5 дни до Коледа



За да се потопим наистина в Коледното настроение, трябва да украсим не само домовете си, но и компютрите. Все пак през мониторът прекарваме доста време и на мен ми става много Коледно, всеки пък като си видя десктопа, който е с едно прекрасон Коледно дърво. За това реших да направя тази темичка, в която съм събрама едно стъбилно количество от картинки и снимки с Коледна тематика. Дано да ви харесат!

Красив и вълшебен ден от мен
Ем