понеделник, 6 декември 2010 г.

19 дни до Коледа


Днес откриваме Коледния базар, в който ще намерите страхотни отстъпки на Коледни продукти. А темичката днес е:

Декоративни елхички

Като наближи Коледа, започват една по една да поникват украсени елхички. По площадите, по витрините на магазините, в МОЛовете и във всеки дом. :)От край време коледните дръвчета са един от най-емблематичния символ на празника и една от легендите това е свързана още с раждането на Христос.

През святата нощ, когато във Витлеем се родил Христос, дърветата и цветята поискали да го видят и поздравят, но само палмата, маслината и стройната елха могли да постигнат това. Те решили да отидат да го поздравят и му поднесат своите дарове. Елхата се замолила и тя да отиде с палмата и маслината но те надменно й се присмели.
Тя имала остри игли вместо листа и тежко миришела на смола. Но един ангел чул това. Палмата дарила Младенеца с най-хубавия си лист, маслината дала от благоуханното си масло. Омърлушената елха, която нямала такива дарове, се отдръпнала, но ангелът и казал в смирението си да не се унижава и свалил от небето сияйни звездички, с които окичил клоните и. Младенеца отворил очи и само нея гледал, елхата не се възгордяла, а осветила и палмата и маслината със сиянието си. Това била наградата за скромността й. От този момент на елхата било отредено да краси празника на Рождество Христово.
Освен като възхвала на скромността и добротата, тази легенда е израз на радостта от раждането на Спасителя. Народното въображение е одухотворило образите на маслината, палмата и елхата, като по този начин е постигнато едно дълбоко внушение – В КОЛЕДНАТА НОЩ СЕ СЛУЧВАТ ЧУДЕСА.

Освен големите елхи, които украсяваме играчки, може да се направят и изключително интересни, лесни и ефектни декоративни елхички от различни материали.

Ето едно страхотно дръвче,направено от Lolly Chessie, за което няма да Ви е нужно нищо друго освен цветни хартии, лепило и цилиндър, който освен от дърво, можете да си направите и от картон.



А тук - Jellibean Soup са показали урок за много интересна пирамидална елхичка.



А тук при Spunky Junky, можете да видите как да направите тези рошави елхички от тишу.



Филцът е много подходящ материал за направата на коледни играчки и орнаменти, затова няма как да пропуснем да Ви покажем и страхотния урок на сайта на Allsorts, където има и темплейт, който можете да си принтирате и по него да си направите елхичка от филц.



За любителите на панделки, тук в сайта на Craftsylish, може да видите как да си направите елхичка от панделки.



За любителите на земните тонове, Lemon tree Creations са показали как да си направим елхички от канап и рафия. Добър избор за лепило е C200, което е българския вариант, на това, което те са ползваи в урока. Една идея от нас е ако искате бляскава елхичка, след като намажете с лепило и навиете канапа, посипете влакната със сух брокат, за да полепне и да се закрепи добре.



Ето и една оригами елхичка, която би била страхотна декорация на празничната Ви трапеза. :)
На сайта на reykjavik fragments можете да видите точно как да си я направите.



За да не скучаят дечицата Ви, докато майсторите, ето и една елхичка от recyclart.com, която освен красива декорация би оползотворила някое списание, което иначе бихте хвърлили, а малките ръчички биха се справили съвсем лесно с изработката й.



За талантливите малчовци ето още една идея от Childmade Tutorials, която може да се приспособи и за тейбъл-картички на празничната маса.



И за финал за всички сръчковци с търпение на сайта на Craft Passion, може да разгледате много подробен урок как да си направите това пищно дръвче от плат.



Подбрала за вас,
Гери

2 коментара:

  1. Всичките са страхотни! Последното от плат ме плени безапелационно! :)
    Благодаря за чудесният подбор!

    ОтговорИзтриване
  2. Коледа идва отваряйте портомоненцето.

    ОтговорИзтриване