вторник, 14 декември 2010 г.

Растения свързани с Коледните празници.



Растения свързани с Коледните празници.

Все още първосигналния отговор, когато попитате някого Кое растение свързва с Коледа, е Елхата, но напоследък в България все повече като емблематични за този страхотен зимен празник се утвърждават и още две растения, а именно Коледната звезда и Имелът. Затова реших да Ви разкажа за тях.


Коледната звезда
носи едно дълго латинско наименование – “Euphorbia pulcherima”, което ще рече "най-красивата".

Мексиканците първи я нарекли “Коледна звезда”. Легендата разказва, че през 16 век бедно мексиканско момиче решило да почете Исус Христос за рождения му ден – Коледа, като остави подарък пред една от неговите статуи в малко мексиканско градче. Но то не притежавало нищо и всъщност нямало какво да му подари. Един Ангел господен, трогнат от добрите намерения на бедното момиче, решил да помогне и му пошепнал насън: “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”. Тогава момичето набрало диви цветя от полето и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син в църквата.

И чудото станало – на Бъдни вечер от дивите цветя израснали кърваво червени листа, които приличали повече на цветове. Така се появила на бял свят красивата Коледна звезда.



Коледната звезда е една от най-често срещаните декорации по зимните картички, наред с традиционните снежинки, затова подбрах за вас няколко клипчета с хитри идейки как с различни пънчове можете да си направите тези страхотни цветчета.









Поверието за Целувката под Коледния имел датира от много отдавна.
От древни времена имелът е едно от най-вълшебните, тайнствени и свещени растения в европейския фолклор. Считало се е че то дарява живот и плодородие, използвано е като антиотрова и като афродизиак.
Обичаят с целувка под имела първоначално е свързван с гръцкия фестивал в Сатурналия, възприеман е и като примитивен брачен обет. В Скандинавия имелът се смята за растение на мира. От ХVІІІ век датира английското вярване за магическата сила на целувката под имелово клонче. Никой, попаднал под клонката, окачена с панделка за тавана, не може да откаже целувка, която може да означава както дълбоко романтично чувство, така и трайно приятелство и добронамереност. Вярвало се, че ако някое момиче остане нецелунато в Коледната вечер, няма да се омъжи през идната година. А ако по някаква причина клончето имел се запали и изгори, двойките, които са се целунали под него никога няма да се оженят. Независимо дали вярваме или не в магическата сила на ритуала, целувката под клончето винаги носи много веселие в Коледната нощ. Обичаят е характерен за много от европейските страни и за Канада.



Въпреки, че на пазара има пънчове с формата на листенцата на имела, реших да споделя с вас една по-различна и също толкова лесна идея, която намерих в блога на Andrea Walford как да си ги направите по друг начин.



A ето и клипчето с урокът й.



В очакване с нетърпение на Коледа,
Гери

3 коментара:

  1. Страхотна статия! Някои от нещата не ги знаех. Благодаря и за клипчетата с уроците! Ще се опитам да ги приложа. =)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна публикация! Тъкмо днес се чудех за въпросната целувка по имела и че не знам точно какво означава. Сега вече знам :-)

    ОтговорИзтриване
  3. remove the image stolen from the Christmas Magazine!!!!

    ОтговорИзтриване